FI EN SE

Yksinkertaista savunhallintaa, lisää aikaa evakuointiin

Ruotsista yksinkertaiset Basic-savukaasurajoittimet ovat rantautuneet myös Suomeen. Aalto-yliopistossa tutkitaan parhaillaan vaihtoehtoisia tapoja hallita palopainetta.

pelastustieto_8

 

Aalto-yliopistossa alkoi keväällä 2015 Palopaineen hallinta huoneistopaloissa -tutkimus. ”Tutkimukseen liittyvät palokokeet tehtiin Kurikassa lokakuussa 2015. Koetulokset vahvistavat aiemmat kokeelliset havainnot ja simulointitulokset, joiden mukaan palon synnyttämä ylipaine nousee nopeasti palon kasvuvaiheessa. Tilan tiivis ulkovaippa ja ilmanvaihtojärjestelmän eri ratkaisut kasvattavat alkuvaiheen ylipainetta. Aalto-yliopisto raportoi tarkemmat tulokset keväällä 2016”, kertoo vientipäällikkö Peter Biström Stravent Oy:stä.

Yritys on mukana Aalto-yliopiston tutkimuksessa. Tarkoitus on kehittää ja ottaa käyttöön asuntopalon paineen laskentamenetelmiä, arvioida paineennoususta poistumiselle ja rakenteille aiheutuvia riskejä soveltamalla laskentamenetelmiä, selvittää matalaenergiarakentamisen vaikutus paineeseen, selvittää vaihtoehtoisia tapoja asuntopalon aikaisen ylipaineen hallintaan sekä arvioida jatkotutkimustarpeet.

 

Stravent Oy tuo maahan mekaanisia Basic-savukaasurajoittimia, jotka reagoivat palopaineeseen. Rajoitin ei tarvitse toimiakseen moottoreita, ohjausta tai sähkökaapelointia, mikä laskee kustannuksia. Käynnissä olevaan ilmanvaihtoon ja Basic-savukaasurajoittimiin perustuva palokaasuilta suojautuminen soveltuu hyvin sairaaloiden, hoivakotien ja hotellien kaltaisiin rakennuksiin, joissa on useita samantyyppisiä huoneistoja. Tekniikkaa voidaan käyttää niin uusissa kuin vanhoissa rakennuksissa. Ruotsissa Basic-savukaasurajoittimet ovat käytössä esimerkiksi Karoliinisen sairaalan ilmanvaihtojärjestelmässä.

Pajulahdessa sijaitsevaan Kiinteistöosakeyhtiö Kalliopajuun toimitettiin syksyllä 2014 Basic-savurajoittimet. Kalliopajussa liikuntarajoitteisten asukkaiden turvallisuus asetettiin etusijalle. Tulipaloissa suurimmat ja vakavimmat henkilövahingot aiheutuvat savun leviämisestä rakennuksen sisällä ilmanvaihdon kautta. Hankkeen suunnittelijana toimi Insinööritoimisto Granlund Oy ja tilaajana Lahden LVI-Expertit Oy.

”Kesällä 2013 saimme tilauksen kohteesta ja aloitimme suunnittelutyöt. Lähtökohtana oli liikuntarajoitteisen majoitustila, jossa myös näkörajoitukset on huomioitu värityksin. Muistin tutustuneeni Basic-savurajoittimeen FinnBuild-messuilla 2012 ja ratkaisu sopi mie- lestäni tarkoitukseen hyvin”, kertoo vastuullinen LVI-suunnittelija Pertti Ihalainen Granlund Lahti Oy:stä.

”Tuote on yksinkertainen ja toimintavarma, siinä ei ole liikkuvia osia eikä juuri huollettavaa. Ruotsista kantautuneet kokemukset olivat hyviä, joten tuote ja kohde kohtasivat. Uutta on se, että puhaltimet voivat toimia palon aikana. Henkilöstön on helpompi toimia, kun savua ei muodostu niin paljon myöskään viereisiin tiloihin. Sprinklaus istuu järjestelmään hyvin.”

”Perinteisessä ratkaisussa ilmanvaihto olisi ollut samanlainen, mutta olisi käytetty lisäksi muun muassa palopeltejä, kaapelointia ja automatiikkaa. Alakattotilat ja koko järjestelmä olisi ollut paljon monimutkaisempi palopelteineen. En sinänsä moiti palopeltejä. Tässäkin ratkaisussa on toki ulostulossa palopellit. ”Ihalainen esitti ilmanvaihtojärjestelmän savukaasusuojauksen paikalliselle rakennusvalvontaviranomaiselle. Pelastuslaitoksen edustajat olivat jo tutustuneet järjestelmään maahantuojan esittelykierroksella". ”Lahden kaupungin rakennusvalvonta näytti vihreätä valoa, kun järjestelmä kelpasi pelastuslaitoksellekin. Saimme hyväksynnän syksyllä 2013”, Ihalainen kertoo.

Basic-järjestelmä mahdollistaa siis pidemmän ajan evakuoida asukkaat majoitustiloista, kun palopaineen nousu ja savukaasujen leviäminen on hitaampaa Basic-savukaasurajoittimilla. Puhaltimet tulee pitää päällä. ”Palokunnalle järjestelmä ei aiheuta uuden opettelemista. Palotilanteessa pitää ohittaa ilmanvaihtokoneesta suodatin ja lämmön talteenotto, jotta noki ei tuki suodatinta. Tätä varten rakennetaan ohituskanava ja palopelti. Asian voi hoitaa myös erillisellä huippuimurilla”, Pertti Ihalainen kertoo.

Savukokeet Pelastusopistolla

Stravent Oy tilasi Pelastusopistolta takaisinvirtausuoja Basicin toiminnan sekä savun leviämisen mallintamisen savupeltejä käyttäen tyypillisessä potilashuoneessa. Videoilla näkyy, miten käyvillä puhaltimilla ja takaisinvirtasuoja Basicilla savu (paine) muodostuu hitaammin kuin sulkeutuvilla savupelleillä.

Muita Basic-järjestelmän asennuskohteita ovat olleet esimerkiksi erityisasumista tukeva Hopealampi-keskus Liperissä, Hotelli Pommern Ahvenenmaalla sekä Juuan terveyskeskus Pohjois-Karjalassa. Patentointu takaisinvirtaussuoja Basic estää palokaasujen takaisinvirtauksen tuloilmakanavassa omatoimisesti.

  • Toimii täysin mekaanisesti, ei liikkuvia osia
  • Neljä eri asennusvaihtoehtoa
  • Sopii kerrostaloihin, hoivakoteihin ja hotelleihin
  • VTT:n tuotesertifikaatti
  • Saatavilla mittaus- ja säätöyhteydellä
Basic-järjestelmä mahdollistaa enemmän aikaa evakuoida asukkaat majoitustiloista, kun palopaineen nousu ja savukaasujen leviäminen on hitaampaa savukaasurajoittimien ansiosta. Basic-järjestelmän yhteydessä puhaltimet tulee pitää päällä. Palopaineen nousu hidastuu ja pienenee merkittävästi, jolloin ikkunoiden rikkoutuminen ja edelleen yleissyttyminen voidaan mahdollisesti välttää.

 

Teksti: Kimmo Kaisto  Kuvat: Stravent Oy

Pelastustieto 8-2015

Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy