FI EN SE

Raahen pääterveysaseman LVI-tekniikka

LVI-tekniikka saneerattiin vuonna 2002. Tiloista uudistettiin hammashoitohuoneita, potilashuoneita, liikuntasali ja niiden lvi-tekniikka.

Sisäilman laadulle asetettiin korkeat laatuvaatimukset. Lähtökohtana oli Sisäilmaluokituksen S1 – tavoitteet, jolloin sisäilman laadun tulee olla erittäin hyvä ja lämpöolosuhteiden viihtyisät kesällä ja talvella. Tilojen käyttäjien tuli pystyä yksilöllisesti hallitsemaan lämpöoloja ja tarvittaessa parantamaan sisäilman laatua tehostamalla ilmanvaihtoa. Jäähdytys-, lämmitys- ja akustisten olosuhteiden tavoitetasoina käytettiin Sisäilmastoluokan S1- tavoitetasot, laatuvaatimukset ja ohjeet otettiin huomioon rakennushankkeen kaikissa vaiheissa.

Talotekniikan erikois-suunnittelijalle talotekniset muutostyöt muodostuivat haastaviksi. S1- sisäilmastovaatimukset tuli pystyä täyttämään kaikissa tiloissa. Omat erityisvaatimukset asettivat valtuustosalin ja atk-luokkien ilmanvaihto, joissa henkilömäärät ja lämpökuormat olivat tavanomaista suuremmat. Pohjolan LVI-Inssit / Jouko Laukka vastasi talotekniikkasuunnittelusta. Tilakohtaisina ilmanjako-, ja jäähdytyslaitteita käytettiin Straventin toimittamia jäähdytyspalkkeja, S11 – suutinputkia, sekä S44 ja S55 päätelaitteita.

Käyttäjien kokemukset tilojen lämpötilojen hallinnasta ja raikkaan sisäilman riittävyydestä ovat olleet myönteisiä. Ilmanjakolaitteiden äänettömyydestä ja sisäilman parantuneesta laadusta on saatu positiivista palautetta. Huonekohtaisesti säädettävä lämpötila on lisännyt viihtyvyyttä ja parantanut käyttömukavuutta, kertoi kiinteistöpäällikkö Pekka Kastell käyttäjien kokemuksista.

Hammashoitohuoneisiin asennettiin Straventin jäähdytyspalkit. Laitteiden toimintaa ohjataan huonekohtaisella lämpötilasäätimellä.

Käyttäjien kokemukset kerrostavasta ilmanjakotekniikasta ovat olleet myönteiset ja sisäilman parantuneesta laadusta on saatu positiivista palautetta. Huonekohtaisesti säädettävä lämpötila lisää työviihtyvyyttä ja parantaa käyttömukavuutta.

Positiivisten käyttökokemusten perusteella kiinteistöpäällikkö Pekka Kastell suosittelee kerrostavan ilmanjakotekniikan päätelaitteita laajemminkin käytettäväksi.

 
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy