FI EN SE

ILMASTOJEN EROTUS JA HALLINTA

MITÄ OVIAUKOSSASI OIKEASTI TAPAHTUU?

Pääsisäänkäynnin avoimet ovet on oiva tapa toivottaa asiakkaat tervetulleiksi ja kauppiaalle niiden hyöty näkyy suurempana asiakasvirtana. Tämä voi kuitenkin joskus aiheuttaa ongelmia, sillä kun ulkona on kylmä ja ovia pidetään auki, karkaa kalliilla lämmitetty sisäilma ulos. Joissakin tapauksissa ilmaverhon asentaminen ei ehkä ratkaise ongelmaa, mutta Biddlellä on tähän ratkaisu: täysin automaattinen CA2-ilmaverho. Kauppiaalle CA2 tarjoaa kolme selvää etua: sen täysin automaattisen säädön ansiosta kaupan henkilökunnan ei tarvitse huolehtia ilmaverhon käytöstä tai säädöstä. CA2 luo ilmaverhon lämpimän sisäilman ja kylmän ulkoilman väliin ja takaa sen, että sisäilman lämpötila pysyy halutulla tasolla. Ja koska lämmintä ilmaa ei karkaa ulos, säästyy myös energiaa.

OVIAUKKO ILMAN ILMAVERHOA

Avoimen oviaukon aiheuttamat ongelmat ovat useimmiten kylmä ja kosteus. Kun ovi avataan ulkoilman ja sisäilman välillä, niiden lämpötilaero aiheuttaa ilman virtauksen usein molempiin suuntiin (kuva 1). Lämmintä ilmaa karkaa ulos oven yläosasta ja kylmää ilmaa virtaa sisälle oven alaosasta. Tämä saa aikaan kylmiä alueita oviaukon ympärillä ja se on epämiellyttävää sekä asiakkaille että henkilökunnalle. Sen lisäksi energialasku on suuri, kun kalliilla lämmitetty sisäilma virtaa esteettä ulos (kuva 1).

OVIAUKKO, JOSSA ON TEHOTON ILMAVERHO

Ilmaverho asetetaan useimmiten ulkolämpötilan mukaan tietylle nopeudelle aamulla, jonka jälkeen se jätetään huomiotta loppupäiväksi. Olosuhteet kuitenkin muuttuvat päivän aikana, jolloin ilmaverho käy tahattomasti liian lämpöisellä, liian kylmällä tai liian suurella tai pienellä puhallinnopeudella (kuvat 2 ja 3). Lopputuloksena suuri määrä energiaa kuluu huomaamatta hukkaan (kuvat 2 ja 3).

OVIAUKKO, JOSSA ON AUTOMAATTINEN BIDDLE-ILMAVERHO

Biddle CA2 säätää automaattisesti puhallinnopeutta ja lämmitystehoa riippuen oviaukon olosuhteista (ulko-, sisä- ja ulospuhalluslämpötilojen mittausten perusteella). Sen ansiosta ilmaverho toimii aina optimaalisesti oikealla nopeudella ja teholla. Sisätiloissa säilyy optimaalinen lämpötila mahdollisimman pienellä energiankulutuksella Biddlen 80 %:n sulkuhyötysuhteen ansiosta, joka on markkinoiden paras.

Kuinka paljon energiaa säästät CA2-ilmaverhon avulla?

Säästät huomattavasti energiaa, jos valitset Biddlen automaattisen CA2-ilmaverhon. Mutta kuinka paljon se on käytännössä? Tässä on esimerkki:

  • Oven korkeus: 2.5 m
  • Oven leveys: 2.0 m
  • Sisäilman lämpötila: 21 ºC
  • Vuotuinen säästö: ≈ 2800 € 

Laskelmassa on käytetty seuraavia oletuksia: kauppa, jossa ovet ovat avoinna, sijaitsee rakennuksen nurkassa. CA2 on kytketty rakennuksen lämmitysjärjestelmään ja ovea pidetään auki yhdeksän tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa. Asentamalla kauppaan CA2-ilmaverhon automaattisella säätimellä säästöt ovat 75 % suuremmat verrattuna tavanomaiseen ilmaverhoon manuaalisella säätimellä. Tämä johtuu siitä, että ilmaverho toimii aina oikealla nopeudella ja teholla.

OIKEA ILMAVERHON VALINTA JA ASENNUS

Kaikki alkaa luonnollisesti oikean ilmanverhon valinnalla. Ilmaverhon tulee soveltua suunniteltuun paikkaan ja olosuhteisiin, joten oven koko ja olosuhteet on otettava huomioon. Ilmaverhon oikeaoppinen asennus on myös tärkeää.

Lataa tämä artikkeli

Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy