FI EN SE

Savukokeet Kuopion Pelastusopistolla

Stravent Oy tilasi Kuopion Pelastusopistolta takaisinvirtasuoja Basicin toiminnan mallintamisen sekä savun leviämisen mallintamisen savupeltejä käyttäen tyypillisessä potilashuoneessa.

Videoilla näkyy selvästi, miten käyvillä puhaltimilla ja takaisinvirtasuoja Basicilla savu (paine) muodostuu hitaammin kuin sulkeutuvilla savupelleillä. Toisin sanoen evakuointiaikaa on enemmän ”käyvillä puhaltimilla” kuin sulkeutuvilla palopelleillä.

Katso oheinen videolinkki:  Savukokeet Kuopion Pelastusopistolla

Sulkeutuvilla savupelleillä olisi tärkeää tehdä aina laskelma palopaineen noususta. Joissakin tapauksissa palopaineet nousevat yli 1500 Pa, joka on esimerkiksi Ruotsin Rakennusmääräyskokoelmassa korkein sallittu palopainetaso, joka rakenteet on suunniteltu kestämään. Tällöin tilaan ei synny halkeamia tai rikkoutumisia, jotka johtaisivat yleissyttymiseen lisähapen johdosta. Tämä riski on yleistynyt matalaenergiatalojen ja korkeiden rakennusten tiiviyden johdosta.

Ohessa on Lundin yliopiston professori Lars Jensenin kirjoittamaa luentomateriaalia, josta käy ilmi, miten helposti palopaineen voi laskea. Pyrimme järjestämään syksyllä koulutuksen palopaineen ja palovirtausten laskennasta. Lisätietoja ja materiaalia saa savunhallinta-asiantuntijaltamme Peter Biströmiltä, puh. (09) 4241 3638.

Hyvää kesää!

Timo Karkulahti

Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Satanolla Oy