FI EN SE

Miljoonien eurojen säästöt litiumakkutehtaille


17.02.2021
Uutiset
Stravent

Kiinnostavatko miljoonien eurojen säästöt energiakuluissa ja CO2-päästöjen vähentäminen? Se on mahdollista litiumakkutehtaille, jos kuivahuoneisiin sovelletaan oikeaa energiastrategiaa ja kuivaustekniikkaa.

litiumakut

Äärimmäisen matalat kosteustasot ovat ratkaiseva tekijä kaikille akkuvalmistajille, koska akkukenno reagoi herkästi vesihöyryn kanssa muodostaen vaarallisia litiumhydroksidin sekä vedyn yhdistelmiä heikentäen paristojen laatua. Litiumakkujen tuotanto kuluttaa huomattavan määrän energiaa, kun kuivahuoneissa käytetään ilmankuivaimia pitämään kosteustaso selvästi alle prosentissa (-40 C° kastepiste).

Cotes on toimittanut ja asentanut yli 100 erityistä kuivahuonejärjestelmää litiumakkutehtaisiin ympäri maailmaa. Teemme yhteistyötä useiden eurooppalaisten akkuvalmistajien kanssa parhaan mahdollisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vuoden 2020 aikana toimitimme ilmankuivaimia muun muassa kahteen testilaboratorioon sekä moneen muuhun hankkeeseen ympäri Eurooppaa. 

Kuivahuoneen ilmankuivaus on mahdollista tehdä jopa 3 kWh/kWh kapasiteetilla (energiankulutus yhden kilowatin akkukapasiteetin tuottamiseksi) mikäli ilma ja ylimääräinen lämpö regeneroidaan fiksusti. Harmittavan usein kuitenkin päädytään yksinkertaisempaan kuivausratkaisuun, joka käyttää 12 kWh/kWh. Cotes on törmännyt joissain projekteissa jopa lukuihin 30 kWh/kWh.  

Energiatehokkuuden parantaminen vain 9 kWh/kWh:lla vaikuttaa suuresti lopputulokseen

8 GW:n tehtaalla se tarkoittaa 72 000 000 kWh:n tai 2,9 miljoonan euron säästöjä vuodessa (olettaen, että sähkön hinta on 0,04 €/kWh). Ympäristönäkökulmasta hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 30 tonnia vuodessa riippuen energiamuodosta.

Kun kilpaillaan kustannustehokkaasta akkukapasiteetista, jokaisella säästetyllä kWh:lla on merkitystä, mikäli valmistajat haluavat pysyä kilpailukykyisinä. Perinteinen litiumioniakkujen tuotanto vaatii runsaasti korkea-eksergisiä energialähteitä, kuten höyryä, kaasua tai sähköä. Älykkäällä adsorptiokuivaimella voidaan sen sijaan hyödyntää monia vähäeksergisiä lähteitä, kuten hukkalämpöä, aurinkopaneeleja tai muita edullisia lämmönlähteitä, kun kierrätetään kuivaa ilmaa takaisin ilmankuivaimeen kuivausta varten. Tämä toimii hieman kuin auton turboahdin. 

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan vähintään 20 litiumakkutehdasta, joiden vuosittainen tuotantovolyymi on useita gigawattitunteja litiumpatteritehoja (GWhc), otetaan parhaillaan käyttöön. 

Norhtvoltin tehtaalla Ruotsissa on tarkoitus valmistaa 8 GWh akkuja vuosittain, ja kun tehdas on valmis, kapasiteetin on tarkoitus nousta 32 GWh:iin. Nevadassa Yhdysvalloissa Tesla Gigafactory 1:een suunniteltu litiumakkujen tuotantokapasiteetti on 35 GW.

Sähköautojen akut mahdollisimman ympäristöystävälliseksi

Ajoittain syntyy keskusteluja siitä, kuinka ympäristöystävällisiä sähköautot oikeasti ovat.

Asiaa on tutkittu paljon. Yleisesti mineraalien louhinnalla on merkittävä vaikutus. Me Cotesilla tunnemme laitteemme ja panostamme siihen, että kuivahuoneisiin löytyisi mahdollisimman energiatehokas ratkaisu. Eri projektien myötä voimme todeta, että ilmankuivaimen energiankulutusta on mahdollista vähentää yli 60 prosenttia. Alla olevassa taulukossa olemme käyttäneet viimeaikaisia projekteja vertailukohteina.

energiataulukko

*Kellyn tutkimuksen mukaan kuivauksen ja LVI-laitteiden kulutus on yhteensä 26 kWh. Cotes on jakanut sen siten, että LVI kuluttaa 3 kWh ja loppu on kuivaukseen käytetty energia.

Lähteet: 

Dai, J. C. Kelly, L. Gaines, M. Wang, Life cycle analysis of lithium-ion batteries for automotive applications.Batteries. 5 (2019), doi:10.3390/batteries5020048.

C. Kelly, Q. Dai, M. Wang, Globally regional life cycle analysis of automotive lithium-ion nickel manganese cobalt batteries.Mitig. Adapt. Strateg. Glob. Chang., 371–396 (2019). 

Cotes

Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy