FI EN SE

Hallittu kosteus takaa paremmat olosuhteet panimossa


22.09.2020
Uutiset
Stravent

Kondensaation aiheuttamat ongelmat tekivät panimolle vaikeaksi ylläpitää haluttua hygieniatasoa sen lisäksi, että ne aiheuttivat ongelmia rakennuksen rakenteissa.

Panimot

Vanhat panimoperinteet

Perheomisteisella Zwiefalter Klosterbräu -panimolla Saksan Baden-Württembergissä on luostarillinen panimoperintö vuodesta 1521 lähtien. Panimon tarjonnasta löytyy erikoisoluita, jotka on valmistettu parhaimmista paikallisista raaka-aineista, ilman kemikaaleja ja lisäaineita.

Kondensaatio ja kausivaihtelut

Kondensaation hallinta ei kuitenkaan aina ole helppoa. Panimo oli jo kauan raportoinut käytännön ongelmista, jotka johtuivat kondensaation muodostumisesta ulkoseinien sisäpinnoille. Tätä tapahtui lähinnä keväällä ja kesällä, jolloin seinät ovat kylmät, mutta sisäilma on lämpimämpää.

Painesäiliötilassa oli samanlaisia ongelmia; kondenssivettä muodostui säiliöihin ja kerääntyi lattialle.

Kondensaation aiheuttamat ongelmat tekivät panimolle vaikeaksi ylläpitää haluttua hygieniatasoa sen lisäksi, että ne aiheuttivat ongelmia rakennuksen rakenteissa. Lukuisat oviaukot ja portaat eivät myöskään helpottaneet tilannetta, sillä lämmintä, kosteutta sisältävää ilmaa virtasi jatkuvasti rakennuksen ulkopuolelta. Panimo oli yrittänyt ratkaista näitä ongelmia kaikilla mahdollisilla tavoilla – siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kompakti ja energiatehokas ratkaisu

Cotes-ammattilaiset kutsuttiin apuun ja he asensivat panimoon energiatehokkaan C35E -ilmankuivaimen. Se pitää tärkeimmissä tiloissa ilman suhteellisen kosteuden alle 60 %:ssa ja estää homeen ja sienikasvuston muodostumisen. Uusi ilmankuivain varmistaa myös, että panimo pystyy pitämään kastepisteen 1-2 °C kylmätankkien pintalämpötilaa alempana, jotta vältetään kosteuden muodostuminen.

Tällä tavalla Zwiefalter Klosterbräu sai korjattua ongelmien todellisen lähteen sen sijaan, että he olisivat vain hoitaneet oireita.

Yllättävä lopputulos

Zwiefalter Klosterbräu -panimo halusi saada parhaan mahdollisen arvion ilmankuivaimen aikaansaamista vaikutuksista, ja tästä syystä ilmankuivaimeen asennettiin dataloggaus-toiminto. Toiminnon avulla voidaan seurata ilman tulo- ja lähtöolosuhteita sekä ilmankuivaimen suorituskykyä sovittujen parametrien perusteella. Panimomestari Stefan Aschenbrenner on erityisen tyytyväinen tuloksiin – ”Olen yllättynyt tämän laitteen vaikutuksesta. Se toimii erittäin hyvin, ja nyt meillä on sekä kuivat seinät että säiliöt”, hän iloitsi. Uusi aikakausi historiallisessa panimossa voi alkaa.

Päätösten aika

Tämä yksittäinen onnistuminen ei kuitenkaan ole tarinan loppu. Zwiefalter Klosterbräu -panimo koostuu useista rakennuksista, joista jokaisella on omat kosteuteen liittyvät haasteensa. Panimon johto haluaa torjua ongelmat samalla tavalla kaikissa rakennuksissa ja keskustelua käydäänkin Cotes-asiantuntijoiden kanssa siitä, miten tämä voidaan parhaiten tehdä.

Syksyn webinaareja


Kaunista lämpöä saneerauksiin
torstaina 29.10. klo 9.00 - 9.30


Majoitustilojen ja asuntojen savunhallinta
torstaina 5.11. klo 9.00 - 9.30


Korkeiden tilojen/varastojen lämmitys
torstaina 12.11. klo 9.00 - 9.30


Konvektorien äänitekniikka
torstaina 19.11. klo 9.00 - 9.30


Koulujen tehokas ilmanvaihto
torstaina 26.11. klo 9.00 - 9.30


Ilmoittaudu mukaan!

 
TARJOUSPYYNNÖT
tarjous@stravent.fi
Tilaa uutiskirje!

22.09.2020

Kondensaation aiheuttamat ongelmat tekivät panimolle vaikeaksi ylläpitää haluttua hygieniatasoa sen lisäksi, että ne aiheuttivat ongelmia rakennuksen rakenteissa.

03.09.2020

”Kaikkein parasta tässä on tuotannon jatkuvuuden suuri lisäys, joka on parantanut huomattavasti Bakers-konsernin kannattavuutta.”

25.08.2020

Sweco Talotekniikka Oy:n ja Stravent Oy:n pitkän yhteistyön taustalla on suunnittelujohtaja Jussi Ainamon mukaan hyvä tuote, mitoitusten oikeellisuus ja ammattitaito. 

16.06.2020

Meilahden sairaala-alueelle parhaillaan rakentuva Siltasairaala on HUS:in historian suurin rakennusprojekti. Osaksi uuden sairaalan ilmastointijärjestelmää asennetaan yhteensä noin 200 Straventin BASIC-takaisinvirtaussuojaa savukaasujen leviämisen estämiseksi. Yksinkertainen ja varmatoiminen laite toimii asennuksen jälkeen automaattisesti ilman sen suurempia toimenpiteitä.

Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Satanolla Oy