FI EN SE

Parempi sisäilma ja parempi tulevaisuus


09.05.2018
Uutiset
Stravent

Stravent toimitti kohteeseen kerrostavan tuloilman päätelaitteet, jäähdytyspalkit, sääsuojat ja Basic-savunrajoittimet senioriasuntokohteeseen.

Katariinankulma
Havainnekuva As. Oy Katariinankulmasta

As Oy Katariinankulma on Kaarinassa sijaitseva senioriasuntokohde. Ensimmäinen vaihe valmistui alkuvuodesta 2018, ja toinen osa valmistuu loppukesästä. Kohteessa on yhteensä 40 asuntoa sekä liike- ja toimistotiloja. 

Katariinankulman ilmanvaihdon ja ilmastoinnin suunnittelusta vastasi Joel Lehtonen Insinööritoimisto Veljekset Lehtonen Oy:stä. Hänellä oli entuudestaan hyviä kokemuksia Straventin kerrostavan ilmanvaihdon ratkaisuista.

- Ilmanvaihdon suunnittelun lähtökohta oli tehokkuus. Straventin järjestelmiin päädyttiin, koska kerrostavalla järjestelmällä ilmanvaihdosta saadaan tehokkaampi kuin perinteisillä järjestelmillä. Tämä on todettu hyväksi ja toimivaksi ratkaisuksi.

Kerrostavan ilmanvaihdon tekniikkaa on sovellettu koko rakennuksessa liike- ja toimistotiloja myöten. Basic-savunrajoittimet on asennettu vain asuntoihin. 

Erinomainen valinta seniorikohteisiin

Lehtoselle Katariinankulma oli ensimmäinen kohde, johon asennettiin Basic-savunrajoittimet.

- Basic tuo lisää evakuointiaikaa, joten se sopii mielestäni erittäin hyvin asuinrakennuksiin, varsinkin senioritaloihin ja vastaaviin kohteisiin, Lehtonen toteaa.

Kohteen savunpoistosuunnitelmat laati Palotekninen insinööritoimisto Markku Kauriala Oy. Johtava palokonsultti Jorma Susi kertoo, että toimisto suosittelee Basic-savunrajoittimien asentamista käytännössä kaikkiin senioritaloihin ja muihin vastaaviin kohteisiin.

- Kun huoneistossa syttyy tulipalo ja palopaine kasvaa, tuloilmakanava tukitaan Basicin avulla, mutta poistoilma toimii edelleen. Tällä tavalla estetään savun leviäminen tulokanavia pitkin muihin huoneistoihin ja saadaan enemmän pelastautumisaikaa, Susi sanoo.

Parantaa henkilöturvallisuutta

Basic on täysin mekaaninen laite, joka asennetaan huoneiston tuloilmakanavaan. Kun palopaine nousee, laite sulkee tuloilman mutta pitää poistoilmanvaihdon avoinna. Näin saadaan tasattua palopainetta ja estettyä savun leviäminen ilmanvaihtokanavia pitkin muihin huoneistoihin.

 - Palopaine kasvaa nopeasti suureksi heti tulipalon alkuvaiheessa, minkä vuoksi myöskään huoneistoon päin aukeavia ovia ei saada auki. Basic tasaa painetta ja parantaa henkilöturvallisuutta, sanoo johtava palotarkastaja Kalle Rantanen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Basic-savunrajoittimia on käytetty muutamissa hankkeissa Varsinais-Suomessa. Hoivakiinteistöt ja vastaavat on varustettu lisäksi usein automaattisella sammutuslaitteistolla. Yhdessä nämä ratkaisut nostavat paloturvallisuuden hyvälle tasolle.

- Uusia innovaatioita tarvitaan. Kun ei pidättäydytä vanhoissa ratkaisuissa, voidaan saada aikaan uusia turvallisempia ratkaisuja.

Rantanen muistuttaa, että valmistajan ohjeistusta on noudatettava suunnittelussa alusta loppuun. Vain tällä tavalla voidaan varmistua siitä, että ratkaisu toimii tositilanteessa. 

Paloturvallisuusohjeita päivitetään

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta astui voimaan vuoden 2018 alussa. Straventin myyntijohtaja Peter Biströmin mukaan asetus toteaa ilmanvaihdosta vain, että järjestelmä on suunniteltava niin, etteivät savu ja palo leviä.

Seuraavaksi valmistuvat ilmanvaihtoa koskevat paloturvallisuusohjeet. Biström uskoo, että kuristimet tullaan uusissa ohjeissa todennäköisesti kieltämään seniori-, hoiva- ja majoituspuolella, mutta ne jäänevät tavallisiin asuinrakennuksiin.

- Todistetusti savua leviää muihin asuntoihin kanaviston kautta, kun on käytetty kuristimia. Nytkään kuristimia ei saa käyttää palvelutaloissa, joissa on huonokuntoisia potilaita, vaan rakennuksissa on menty palopelteihin.

Kokonaisuutena Basic on kustannustehokas ratkaisu paloturvallisuuden parantamiseen. Mekaanisena laitteena se ei vaadi huoltoa toisin kuin esimerkiksi palopellit.

- Koska Basic on osa ilmanvaihtokanavistoa, laite toki tarkistetaan järjestelmän normaalin tarkistuksen yhteydessä, Biström toteaa.

Lue lisää täältä: lisää-aikaa-evakuointiin.html 

Lisätietoja antaa: Peter Biström, (09) 4241 3638, peter.bistrom@stravent.fi

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy