FI EN SE

Palokaasujen estämisellä säästetään ihmishenkiä


04.11.2016
Artikkelit
Stravent

Palon alkaessa ensimmäiset 3-5 minuuttia ovat ratkaisevia.

tulipalo

Stravent Oy:n savunhallinta-asiantuntija Peter Biström sanoo, että palon sattuessa pelastautumiseen saadaan lisää aikaa pitämällä ilmanvaihtojärjestelmät käynnissä. Hänen mukaansa palo- ja savuturvallisuus eivät ole vielä Suomessakaan kaikesta lain säädännöstä huolimatta kunnossa. Inspectan tutkimus kertoo karua tarinaa: Tällä hetkellä jopa 80 prosenttia savunpoistojärjestelmistä on puutteellisia ja 20 prosenttia epäkunnossa. Tulipalon sattuessa monessa kiinteistössä ei ole täysin toimivia ratkaisuja.

Uusia tapoja hallita painetta palon aikana

Stravent Oy oli mukana Aalto-yliopiston johtamassa Paineenhallinta huoneistopaloissa -tut- kimushankkeessa. Tutkimuksessa selvitettiin vaihtoehtoisia tapoja hallita asuntohuoneiston palopainetta tulipalon aikana. Hankkeessa luotiin ohjeita tulipalon aikaisten virtausten laskentaan ja suosituksia palopaineen aiheuttamien riskien hallintaan. Tutkimuksessa selvisi myös, että tiiviissä rakennuksissa huoneistojen sisäinen paine voi kohota vaarallisen korkeaksi. Varsinkin palon alkuvaiheessa ylipaine voi nousta niin suureksi, että se voi estää kokonaan sisäoven avaamisen. Tutkimuksissa havaittiin, että tiivis ulkovaippa ja ilmanvaihdonvirtausta rajoittavat tekijät lisäsivät ylipainetta palon alkuvaiheessa. Voimakas ylipaine voi rikkoa jopa ikkunat ja rakenteita. Rakenteiden vioittuminen vaarantaa myös talon muiden asukkaiden turvallisuuden.

Uusissa tiiviissä taloissa riskit suurempia

Yllättäen ongelma on suurempi uudemmissa rakennuksissa, sillä ne ovat tiiviimpiä. Aalto- yliopiston paloprofessori Simo Hostikka on Talotekniikka-lehdessä todennut, että todennäköisesti tutkimustulokset muuttavat asuinrakennusten palo- ja poistumisturvallisuutta koskevia ohjeita ja vaatimuksia. Myös ilmanvaihtoratkaisuissa pitäisi Hostikan mukaan ottaa huomioon palon synnyttämä paine ja asukkaiden turvallinen poistuminen.

Takaisinvirtaussuojalla estetään palokaasujen leviäminen

Stravent Oy:n edustama BASIC-savurajoitin on mekaanisesti toimiva takaisinvirtaussuoja, joka estää palokaasujen leviämisen ilmanvaihtokanaviston kautta huoneiden välillä.

BASIC-savurajoittimien toimintaperiaate on yksinkertainen: Takaisinvirtaus-suoja ei tarvitse moottoreita, ohjausta tai sähkökaapelointia, se on täysin mekaaninen, eikä vaadi huoltoa. Se toimii omatoimisesti palopaineen perusteella.

Poistoilmanvaihtojärjestelmän avulla osa palopaineesta ja alkuvaiheen kylmistä savukaasuista poistuu hallitusti heti tulipalon syttymisen jälkeen sekä aikaisemmin jo palon kytemisaikana. Tämä helpottaa evakuointia ja palomiesten työskentelyä. Ilmanvaihtojärjestelmät huuhtelevat tehokkaasti myös palotilan viereisiin huoneisiin mahdollisesti rakenteiden kautta vuotaneen savukaasun.

– Savurajoittimet estävät naapurihuoneissa olevien asukkaiden tai potilaiden altistumisen savukaasuille. Haitat rajautuvat silloin pienemmälle alueelle. Evakuoinnille saadaan pitempi aika, kun palopaineen nousu ja savukaasujen leviäminen on hitaampaa, sanoo Stravent Oy:n savunhallinta-asiantuntija Peter Biström.

Selvästi perinteisiä edullisempi ratkaisu

BASIC-järjestelmän suunnittelukustannukset ovat vain murto-osan perinteisen majoitustilan savunrajoituspeltijärjestelmän suunnittelukustannuksista, asennuskustannukset ovat noin 15–20 prosenttia sähköistetyn peltijärjestelmän asennuskustannuksista ja huoltokustannukset ovat erittäin pieniä. Tehtaan suositus on että BASIC-laite tarkistetaan IV-kanaviston tarkistuksien yhteydessä. Lisäksi laitteella on yli 20 vuoden takuu.

Järjestelmän etuna on myös se, että sitä voidaan hyödyntää sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Järjestelmässä käytetään normaalia koneellista ilmanvaihtojärjestelmää passiivisesti palopaineen purkuun palon alkuvaiheessa, pitämällä ilmanvaihtokoneita päällä sekä asentamalla jokaisen palosolun tuloilmakanavaan takaisinvirtaussuoja, joka toimii savunrajoittimena. BASIC-järjestelmiä on muun muassa asennettu Hotelli Pommeriin Maarianhaminassa, Kalliopajuun Pajulahdessa, Honkalampi-keskukseen Liperissä, Lepolaan Kuortaneelle, Juuan terveyskeskukseen sekä Järvenpään terveyskeskuksen potilashuoneisiin. Parhaillaan järjestelmää asennetaan HUS:n Porvoon B-osaston saneeraushankkeessa, mutta uusia BASIC-projekteja suunnitellaan koko ajan ympäri Suomea.

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy