FI EN SE

Muista nämä ohjeet, jos kerrostalossa palaa


20.10.2016
Artikkelit
Stravent

Tuli irti rapussa! Vaikka henkiinjäämisvaisto vaatii juoksemaan ulos, pysy sisällä. Kerrostalon savuiseen portaikkoon syöksyminen on silkka itsemurha, sillä savu tappaa nopeasti.

Suomessa sattuu Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Poudan mukaan joka vuosi tulipaloja, joissa portaikkoon rynnännyt asukas menehtyy myrkyllisiin savukaasuihin. Kuuma savu myös syövyttää hengitystiet ja vie tajun nopeasti. Pouta listaa tärkeimmät hädän hetkellä muistettavat asiat:

Sulje ovi, hälytä apua

Jos kerrostalon porrashuoneessa palaa, älä ryntää ulos. Pysy omassa huoneistossasi, pidä ovi kiinni, soita hätänumeroon 112 ja odota pelastuslaitosta. Tulipalo on kaikkea muuta kuin elokuvan vähäsavuiset, yksittäiset tulipesäkkeet. Oikea palo on kuuma, pimeä ja savusta sakea.

Tilkitse raot

Jos savua tunkee sisään postiluukusta tai oven alta, tilkitse märällä pyyhkeellä. Kerrostalot on rakennettu estämään tai ainakin hidastamaan palon eteneminen asunnosta toiseen. Mene parvekkeelle tai jos sitä ei ole, avaa ikkuna, hengittele rauhallisesti raikasta ilmaa. Lämmin savu ohjautuu ulos ikkunan yläosasta, raikas ilma virtaa sisään alaosasta.

Kiinnitä huomio, älä leiki Tarzania

Yritä kiinnittää pelastushenkilöstön huomio huutamalla tai huiskuttamalla. Pysy rauhallisena ja odota pelastajia. Lakanaköydet kuuluvat elokuviin. Vaaditaan melkoisia käsivoimia laskeutua mitä tahansa köyttä pitkin alas. Mahdoton tehtävä useammalle, varsinkin talvikelillä, jolloin kylmä kohmettaa kädet nopeasti.

Varaudu ennakolta

Jokainen hätääntyy, jos omaan huoneistoon tulee käytävästä savua. Itsensä pitää parhaiten toimintakykyisenä, jos tietää mitä pitää tehdä. Lain vaatima taloyhtiön pelastussuunnitelma ei ole turha paperi. Tutustu siihen hyvissä ajoin ja paina mieleesi esimerkiksi mahdolliset pelastustiet ja varauloskäynnit.

– Kunnolla tehdyssä suunnitelmassa on myös käyty talon rakenteet huolella läpi, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

Teoria ja käytäntö eivät aina kulje käsikkäin. Polttokokeissa on huomattu, että pahimmillaan vanhojen kerrostalojen ovet ovat kestäneet vaaditun puolen tunnin sijasta vain 10-15 minuuttia. Muilta rakenteilta vaadittava tuntikin jää teoriaksi, jos esimerkiksi välipohjissa seinien ja lattioiden välissä on suuria rakoja.

 

Lähde: YLE Kati Latva-Teikari 19.10.2016

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy