UUTISET

Sammutusjärjestelmä ei estä paineenkasvua ja savukaasujen leviämistä palon alussa


18.05.2016
Arkisto
Stravent

Meiltä kysytään yhä useammin siitä estääkö automaattinen sammutusjärjestelmä palopaineen nousun?

Vastaus on yksiselitteisesti ei, koska paine saavuttaa huippunsa noin puolen minuutin jälkeen huoneistopalossa ja savua leviää paineen johdosta ympäristöön vaikeuttaen evakuoitumista. Savukaasuja ei saisi levitä ympäristöön, mutta paine työntää jo kylmätkin savukaasut ympäröiviin tiloihin jos ilmanvaihtoa ei pidetä päällä! 

Ohessa on taulukko Lars Jenssenin oppikirjasta Lundin Yliopistolta, missä palovirran kasvua tutkitaan palon alussa ilman sammutusjärjestelmää ja sen kanssa. Sammutusjärjestelmä ei vaikuta lainkaan palon kasvuun ensimmäisen 120 sekunnin aikana. 

Toinen kalvo on Aalto yliopiston PAHAHUPA-tutkimuksesta, josta käy ilmi, että paineen nousu huoneistoissa tapahtuu noin 40 sekunnissa, minkä Kurikan käytännön kokeet vahvistivat. Siihen eivät automaattiset sammutusjärjestelmät ehdi mukaan, jolloin palovirran kasvu aiheuttaa tämän piikin paineessa rasittaen rakenteita ja aiheuttaen mahdollisia rakenteiden halkeamisia tai rikkoutumisia. Niitä pyritään välttämään pitämällä ”ilmanvaihtoa päällä” purkautumistienä paineelle ja savulle. 

Tutkimus vahvistaa että järjestelmät sopivat hyvin yhteen ja tukevat toisiaan, mutta eivät korvaa toisiaan!

Ole yhteydessä savunhallinnan asiantuntijaamme Peter Biströmiin (puh. 09 - 4241 3638), niin hän kertoo enemmän viimeisimmistä tutkimustuloksista PAHAHUPA -hankkeessa. 

Katso taulukko: Palovirta/palopaine potilashuoneissa lähes yhtä suuri molemmissa tapauksissa.

Terveisin,
Timo Karkulahti
Stravent Oy