FI EN SE

Lisäaikaa pelastautumiseen


12.05.2016
Arkisto
Stravent

Suomessa on juuri valmistunut ensimmäinen tutkimus asuntopalojen paineenhallinnasta. Tässä palopaineen havaittiin olevan sitä korkeampi, mitä tiiviimpi tila on. Kun painetta saadaan laskettua, vähenee myös savun leviäminen rakennuksessa.

Tutkimuksessa kehitettiin myös simulointiohjelma palopaineen arvioimiseen. Tätä varten toteutettiin myös kenttäkokeet, joissa selvitettiin, miten suuri palopaine voi olla ja miten sitä voidaan mekaanisesti pienentää. Myyntijohtaja Peter Biströmin mukaan tutkimuksessa verrattiin ilmanvaihtojärjestelmää, jossa puhallin on käynnissä poistamassa palopainetta ja perinteistä suljettavaa järjestelmää, jossa ilmanvaihto pysäytetään ja kanavat tilaan tukitaan kokonaan.

- Suljettavassa järjestelmässä tulo- ja poistoilmakanavat suljetaan heti, kun savua havaitaan, jolloin tilasta tulee entistä tiiviimpi ja paine vain nousee. Mitä korkeampi paine on, sen varmemmin huoneistojen sisäänpäin aukeavia ovia ei saada auki. Basic-savukaasunrajoitin sulkee tuloilmakanavan heti palon alkuvaiheessa, mutta samalla pidetään poistoilmanvaihdon koko ajan päällä. Näin palopainetta ja osa savua saadaan pois tilasta, jolloin savua leviää vähemmän muualle rakennukseen. Tämä antaa rakennuksen turvalliselle evakuoimiselle enemmän aikaa.

- Uudet rakennukset ovat niin tiiviitä, että savu leviää palon alkaessa rakennuksen sisällä. Jos käytävät ovat täynnä savua, rakennuksesta poistuminen on vaikeaa. Savukaasunrajoitin pienentää painetta huoneistossa, pienentää savun leviämistä ja tuo lisäaikaa pelastautumiseen, Biström sanoo. Palopaineen hallinta huoneistopaloissa -tutkimus alkoi toukokuussa 2015 ja valmistui huhtikuussa 2016. Tutkimusta veti Aalto-yliopisto ja ohjausryhmässä olivat mukana muun muassa Rikosseuraamusvirasto ja ympäristöministeriö. Fyysiset mittaukset teki VTT.

Kokonaistaloudellinen ratkaisu

Basic-savukaasunrajoittimia myy ja maahantuo Stravent Oy, joka on erikoistunut energiataloutta ja turvallisuutta parantaviin ratkaisuihin. Espoolainen perheyritys on palvellut asiakkaitaan jo 30 vuoden ajan. Ruotsissa suurimpaan osaan asuntoja, sairaaloita, hoivakoteja ja muita vastaavia kiinteistöjä asennetaan savukaasunrajoittimet. Biströmin mukaan kiinnostus on Suomessakin ollut suurta. Rajoittimia on asennettu esimerkiksi Juuan terveyskeskukseen, Kiinteistö Oy Kalliopajuun Pajulahteen, hoivakoti Hopealampeen ja Järvenpään terveysasemalle sekä lukuisiin pienempiin terveydenhuollon ja hoiva-alan yksikköihin ja muutamiin hotelleihin. Lisäksi useampaan suunnitteilla olevaan uuteen sairaalaan tullaan Basic-savurajoittimia asentamaan.

- Savukaasunrajoitin on kokonaistaloudellinen ratkaisu. Se on perinteistä suljettavaa järjestelmää paljon edullisempi investointi ja teknisesti turvallisempi. Lisäksi laite on huoltovapaa, Biström tiivistää edut.

info: Lisätietoja asuntopalojen paineenhallinnan tutkimuksesta:

  • Fire Induced Flow in Building Ventilation Systems (Aalto University/Rahul Kallada Janard han, 1.3.2016).
  • Tutkimus on luettavissa Straventin kotisivuilla, lue tästä...
  • Lisäksi Aalto Yliopisto tulee julkaisemaan laajemman raportin kevään 2016 aikana.

 

Lähde: KunnallisSuomi-lehden toukokuun numero (12.5.2016)

 

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy