FI EN SE

Suurin turvallisuusriski on savu


18.12.2015
Arkisto
Stravent

Savurajoittimet tekevät sairaaloista ja hoivakodeista turvallisempia.

Liperissä sijaitsevassa Honkalampi-keskuksessa on käytössä BASIC-savurajoittimia. Tehostettuun palveluasumiseen suunnitellussa rakennuksessa on panostettu erityisesti turvallisuuteen.

-  Tulipalon sattuessa suurin turvallisuusriski on savu. Savu estää potilaita poistumasta rakennuksesta ja leviää myös naapurihuoneisiin sekä käytävään. Savu haittaa myös pelastushenkilökunnan toimintaa, sanoo Stravent Oy:n savunhallinta-asiantuntija Peter Biström.

BASIC-savunrajoittimien toimintaperiaate on yksinkertainen. Takaisinvirtaus-suoja ei tarvitse moottoreita, ohjausta tai sähkökaapelointia. Se toimii omatoimisesti palopaineen perusteella. Puhaltimien avulla osa palopaineesta ja alkuvaiheen kylmistä savukaasuista poistuu hallitusti heti tulipalon syttymisen jälkeen.

Tämä helpottaa evakuointia ja palomiesten työskentelyä. Puhaltimet huuhtelevat tehokkaasti myös palotilan viereisiin huoneisiin mahdollisesti rakenteiden kautta vuotaneen savukaasun.

- Savurajoittimet estävät naapurihuoneissa olevien asukkaiden tai potilaiden altistumisen savukaasuille. Haitat rajautuvat silloin pienemmälle alueelle. Evakuoinnille saadaan pitempi aika, kun palopaineen nousu ja savukaasujen leviäminen on hitaampaa.

Selvästi perinteisiä edullisempi ratkaisu

Suomessa BASIC–rajoittimia on myyty vuodesta 2013 lähtien, Ruotsissa jo vuodesta 2005 lähtien. Ruotsissa esimerkiksi Scandic Victoria Tower -hotelli Tukholmassa ja Karoliinan sairaalan potilashuoneet on varustettu savurajoittimilla. Suomessa savurajoittimia on asennettu muun muassa Ahvenanmaalle asunto-osakeyhtiöön ja hotelli Pommerniin, Pohjois-Karjalassa Juuan terveyskeskukseen ja Honkalampi-keskukseen sekä Pajulahdessa Kiinteistö Oy Kalliopajuun-

-  Käyviin puhaltimiin perustuvat savunrajoittimet ovat myös huomattavasti edullisempia kuin nykyisin käytetyt sähköiset savurajoittimet, sanoo Biström.

BASIC-järjestelmän suunnittelukustannukset ovat vain murto-osan savupeltijärjestelmän suunnittelukustannuksista, asennuskustannukset ovat noin 15 - 20 prosenttia savupeltien asennuskustannuksista ja huoltokustannukset ovat erittäin pieniä. Tehtaan suositus on, että BASIC-laite tarkistetaan IV-kanaviston tarkistuksien yhteydessä. Lisäksi laitteella on yli 20 vuoden takuu.

Järjestelmän etuna on myös se, että sitä voidaan hyödyntää sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa.

Tutkimus etsii vaihtoehtoisia tapoja

Parhaillaan Stravent Oy on mukana Aalto-yliopiston johtamassa Paineenhallinta huoneistopaloissa -hankkeessa yhdessä VTT:n, Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen ja Paloteknillisen insinööritoimisto Markku Kaurialan kanssa. Tutkimuksessa selvitellään vaihtoehtoisia tapoja hallita asuntohuoneiston painetta tulipalon aikana.

Evakuoinnille saadaan pitempi aika

-  Hankeen tavoitteena on luoda ohjeita tulipalon aikaisten virtausten laskentaan ja suosituksia palopaineen aiheuttamien riskien hallintaan, kertoo Biström.

Tutkimuksen tulokset raportoidaan tieteellisessä raportissa kevään 2016 aikana, tosin alustavista tiedoista Aalto-yliopisto on jo julkaissut tiedotteen omalla netti-sivullaan, liittyen suosituksiin rakennuksien suunnittelussa.

Palo- ja savuturvallisuus eivät ole Suomessakaan kaikesta lainsäädännöstä huolimatta kunnossa. Inspectan tutkimus kertoo karua tarinaa: Tällä hetkellä jopa 80 prosenttia savunestojärjestelmistä on puutteellisia ja 20 prosenttia epäkunnossa. Tulipalon sattuessa monessa kiinteistössä ei ole täysin toimivia ratkaisuja.

 

Stravent on Espoolainen perheyritys, joka on perustettu 1984. Stravent on erikoistunut LVI-tuotteiden tuontiin, valmistukseen, myyntiin ja huoltopalveluun. Omaa IV-päätelaitetuotantoa vuodesta 2006 alkaen. Pääpaino on ollut aina energiasäästävissä ja korkealaatuisissa tuotteissa.

Terveys ja talous -lehti, nro 6/2015
23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy