FI EN SE

Asuntopalon paine voi yllättää


05.11.2015
Arkisto
Stravent

Huoneistopalon alkuvaiheessa palon aiheuttama ylipaine saattaa estää huoneiston sisäoven avaamisen.

Ohessa on uutta tutkittua tietoa siitä miten paine nousee ja aiheuttaa tuhoja ”vanhoissa” asunnoissa 1970 –luvun kerrostaloissa. Mittauksen ovat osa Aalto Ylipiston Professori Simo Hostikan tutkimushanketta. Tutkimukseen liittyvissä palokokeissa Kurikassa voitiin todeta , että palon alkuvaiheessa syntyy korkea paine joka vaikeuttaa sisäänpäin avautuvista ovista poistumista,  ja suljetussa huoneistoissa (moottoripellit kiinni) voi paine rikkoa jopa ulkoseinän ikkunoiden lisäksi. Tulokset ovat täysin kiistattomat! 

Toisin sanoen uusissa tiiviisti rakennetuissa esimerkiksi ns. korkeissa taloissa (hoivatiloissa, liikuntarajoitteisille rakennetuille) voi paine purkautua sisäänpäin rikkoen väliseiniä ja siten vaikeuttaa poistumista asunnoista ja muodostaa siten poistumistieongelman. Johtopäätöksenä voidaan todeta että asuinrakennuksissa jossa poistumistiet ovat rappukäytävien kautta on erikoisen tärkeää palopaineen ja –virran suuruuden huomioiminen (laskea) ilmanvaihtosuunnittelussa ja niiden vaikutuksen minimointi jotta turvallinen poistuminen tai evakuointi on mahdollista. Tähän paineenhallintaan edullisin ja yksinkertaisin tapa on käyttää niin sanottua ”käyvät puhaltimet – järjestelmää”!

Lue lisää...

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

31.03.2023

Juhlistimme Pohjois-Suomen aluepäällikkömme Mikan 10-vuotista taivalta Stravent Oy:n palveluksessa.

Suomen_vahvimmat_2023
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy