FI EN SE

Ohjatuilla ilmasuihkuilla saadaan parempi ilmanvaihto


08.04.2015
Arkisto
Stravent

Tuore väitöskirja osoittaa, että kerrostava ilmanvaihto eli ilmanvaihto, jossa on suihkuvirtauksia, voi parantaa sisäilman laatua isoissa tiloissa.

Gävlen yliopiston tutkijat ovat tutkineet kerrostavaa ilmanvaihtoa. Tutkimuksessa käytetyssä järjestelmässä on sylinterin muotoinen päätelaite, jossa on monta pientä reikää, joiden läpi ilma purkautuu suurella nopeudella.

Kerrostava ilmanvaihto hyödyntää virtausmekaanista keinoa, jolloin aluksi ilmasuihkut (suihkuvirtaukset) ovat erillisiä, jonka jälkeen ne toimivat yhdessä ja lopuksi yhdistyvät yhdeksi voimakkaaksi superilmavirraksi. Ilmiö on erityisen hyödyllinen isoissa tiloissa.

Tutkijat ovat mm. testanneet tekniikkaa isossa teollisuusrakennuksessa Tallinnassa, jossa 50 henkilöä työskentelee asennustöissä.
– Teimme mittauksia sekä kesällä että talvella ja tulokset osoittavat, että siellä työskentelevät ihmiset ovat todella tyytyväisiä sisäilmanlaatuun, sanoo Shahriar Ghahremanian, joka esitteli tohtorin väitöskirjansa Linköpingin yliopistolla helmikuussa. Mitattavat suureet Tallinnassa olivat sisä- ja ulkolämpötilat, suhteellinen ilmankosteus sekä ilman nopeudet. Tutkijat selvittivät myös tyytyväisyysindeksin (PPD).

Shahriar Ghahremanian ja hänen kollegansa ovat myös tehneet tuulitunnelitestejä Delftin teknillisessä yliopistossa Hollannissa, pääasiassa koska he halusivat vahvistuksen siitä, miten fysiikka toimii kun IV-päätelaite puhaltaa ulos monta pientä ilmasuihkua. Yhden tai kahden ilmasuihkun tapaukset tunnetaan jo tekniikassa ennestään.

Shahriar Ghahremanian
Shahriar Ghahremanian
 

Tutkijat arvioivat, että kerrostavalla ilmanvaihtotekniikalla voi säästää energiaa.– Energiaa säästyy mm. koska isoa ulostulopainetta ei tarvita, vaan paine syntyy, kun ilmasuihkut yhdistyvät. Tämä pienempi paine takaa myös matalamman äänitason, sanoo Shahriar Ghahremanian.

Tekniikkaa on arvioitu myös luokkahuoneissa ja toimistoissa. Niissä tekniikan käyttöä hieman rajoittavat päätelaitteiden koot. Shahriar Ghahremanianin kollega kehittää pienempää versiota päätelaitteesta.

Kerrostava ilmanvaihto

  1. Tekniikka perustuu virtausmekaniikkaan, jossa ilmasuihkut toimivat yhdessä
  2. Täysimittainen järjestelmä vaatii 130 – 200 reikää

 

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy