FI EN SE

Turvallista savunhallintaa käyvillä puhaltimilla


20.05.2015
Arkisto
Stravent

Palotilanteissa saadaan enemmän aikaa pelastautumiseen pitämällä ilmanvaihtopuhaltimet käynnissä savukaasujen poistamiseksi ja käyttämällä savukaasurajoittimia savukaasujen leviämisen estämiseksi.

Tulipalossa syntyvät kaasut ovat ihmiselle erittäin vaarallisia, joten suojautuminen niitä vastaan on tärkeää aloittaa jo rakennuksen ilmastointijärjestelmän suunnitteluvaiheessa. Suomessa suojautuminen perustuu rakennusmääräyskokoelmassa olevien ohjeiden mukaisesti ilmanvaihdon kytkemiseen pois päältä ja palokuristinten käyttöön ilmanvaihtojärjestelmässä.

- Jos ilmanvaihto pysäytetään, eivät savukaasut poistu ilmastointikanavista, vaan ne pääsevät siirtymään palo-osastosta toiseen ilmastointikanavien kautta. Palokuristin ei välttämättä estä kovin hyvin savukaasujen leviämistä. Esimerkiksi Ruotsissa savukaasuja hallitaan yleisimmin tekniikalla, joka perustuu käynnissä olevaan, savukaasuja poistavaan ilmanvaihtoon ja savukaasujen takaisinvirtausta estäviin savukaasurajoittimiin, Stravent Oy:n toimitusjohtaja Timo Karkulahti sanoo.

Käynnissä olevan ilmanvaihdon ansiosta savukaasut poistuvat hallitusti heti palon alkuvaiheista alkaen ja samalla palopaineen nousu hidastuu. Savukaasurajoitin asennetaan jokaisen palosolun tuloilmahaaraan, ja kaikki rajoittimet sulkeutuvat heti palon alkuvaiheessa estäen tehokkaasti savukaasujen leviämisen huonetilasta toiseen. Ihmisten evakuointiin jää huomattavasti enemmän aikaa kuin perinteisiä suojautumismeneelmiä käytettäessä.

Uusi tekniikka valittu jo useaan kohteeseen

Stravent maahantuo mekaanisia Basic-savukaasurajoittimia, jotka reagoivat palopaineeseen eli rajoitin ei tarvitse toimiakseen esimerkiksi sähköliitäntää. Käynnissä olevaan ilmanvaihtoon ja Basic- savukaasurajoittimiin perustuva savukaasuilta suojautuminen soveltuu erinomaisesti sairaaloiden, hoivakotien ja hotellien kaltaisiin rakennuksiin, joissa on useita samantyyppisiä huoneistoja. Tekniikkaa voidaan hyödyntää yhtä hyvin sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa.

- Ruotsissa Basic-savukaasurajoittimet ovat käytössä esimerkiksi Karoliinisen sairaalan ilmanvaihtojärjestelmässä. Myös Suomessa sairaalat, hoivayksiköt ja asumisyksiköt sekä niiden ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelijat ovat kiinnostuneet yksinkertaisesta, luotettavasta ja edullisesta savukaasujen hallintaratkaisusta, Karkulahti sanoo.

Esimerkkeinä Basic-asennuskohteista Karkulahti mainitsee Kalliopajun Pajulahdessa, Hopealammen Liperissä, Lepolan Kuortaneella ja Juuan terveyskeskuksen. Tulevana syksynä Stravent toimittaa savukaasurajoittimia Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Tutkimus alkamassa Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopistossa on alkamassa Palopaineen hallinta huoneistopaloissa -tutkimus, jossa Stravent on mukana. Tutkimuksessa selvitetään vaihtoehtoisia tapoja hallita palopainetta. Hankkeen johtoryhmässä on edustajat myös Pelastusopistosta ja sisäasiainministeriön pelastusosastolta.

Stravent Oy

Lähde: KunnallisSuomi-lehti toukokuu 2015.

 

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy