FI EN SE

Kerrostalokoti voi olla surmanloukku


20.11.2014
Arkisto
Stravent

Pelastustieto lehden numerossa 9/2014 kerrotaan palon alkupaineen suuruuden aiheuttamista vaaroista liittyen asunnoista poistumiseen. Mielenkiinto palon alkuhetken paineenkehityksestä alkaa heräämään...

Kerrostaloista voi tulla asukkailleen surmanloukku, jos tapahtuu kuten viime maaliskuussa 2014  Turussa. Asuinhuoneistossa oli tuntemattomaksi jääneestä syystä syttynyt raju tulipalo. Sammutustyöhön osallistuneet palomiehet kuvailevat olleensa tilanteessa, joita tapahtuu vain amerikkalaisissa elokuvissa: Kerrostalon jokaisessa huoneistossa palaa yhtä aikaa. Mahdoton tilanne, jollaista ei kuviteltu voivan toteutuakaan.

Kuumuus ja savu levisivät koko voimallaan ylöspäin kahdeksan kerroksisessa talossa. Uhkaavasta tilanteesta onnistuttiin pelastamaan 50 ihmistä. Palaneen huoneiston asukas kuoli.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos rekonstruoi koetun tilanteen ja lavasti sen purkukerrostalossa. Syntyi samanlainen tilanne. Automaattinen savunpoistojärjestelmä imaisi yksiön tulipalon kuumat savukaasut porraskäytävään ja kuumuus poltti yläkerrosten asuntojen ovet.

Samalla havaittiin toisessa polttokokeessa, että tulipalo aiheuttaa huoneistoon voimakkaan ylipaineen. Sen seurauksena ulko-oven sisäovea on mahdotonta avata. Varsin usein huoneistoon jäänyt vainaja löytyy välioven takaa.
Onnettomuustutkintakeskus tutki myös paloa ja suositti muun muassa suunnitelmallisuutta asuntojen sprinkleröintiin. Myös automaattisten savunpoistoluukkujen toiminnasta pitää saada tutkittua tietoa.

Suosituksin velvoitetut sisä- ja ympäriministeriöt katselevat asiaa täysin eri tavalla. Sisäministeriössä nähdään konkreettiset toimenpiteet palokuolemien ehkäisemisessä tarpeellisiksi. Ympäristöministeriössä vedotaan kustannuksiin ja tutkitun tiedon puutteeseen. Siksi suosituksissa ei haluta edetä.

Tulen vaaroista voidaan ja pitää aina varoittaa, mutta ilman kunnolla vaikuttavia toimenpiteitä ihmiset eivät tulipalossa pelastu. Jokaisen kodin pitää olla siksi niin turvallinen, että syyttään ei kukaan sinne kuole.

Tilanne lavastettiin uudelleen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella havahduttiin, että porraskäytävien savujen hallintaan on keskityttävä. ”Meillä on lukuisia kerrostaloja täällä, joissa savunpoisto on suunniteltu miten sattuu tai ei ollenkaan. Omassa työvuorossani vastaavaan tulipaloon oli ainekset viimeksi lokakuussa”, Palomestari Olli Suominen sanoo.

Hänen mukaansa kerrostaloissa ei missään tapauksessa saisi olla automaattista savunpoistoluukkujen laukaisua, vaan laukaisun pitäisi aina olla pelastuslaitoksen tehtävä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai käyttöönsä purkukerrostalon, jossa tapaus päätettiin lavastaa uudelleen. Ilmiö, jossa savunpoisto imaisee yksiön tulipalosta kuumat savukaasut porraskäytävään ja aiheuttaa ”hormipalon”, saatiin onnistumaan. Lavastuksessa porraskäytävän lämpötila nousi yli 700 asteeseen ja huoneistojen ovet paloivat taas. Tällä kertaa tuli levisi voimakkaasti ylimmän kerroksen asuntoon ja sitä jouduttiin sammuttamaan. Palokuormaa ei tarvittu normaalia yksiökalustusta enempää.

Samoissa kokeissa ilmeni myös toinen mielenkiintoinen ilmiö. Tyhjän kaksion vaatekaapissa, etäällä ulko-ovesta sytytettiin tulipalo, mikä sai aikaan huoneistoon voimakkaan ylipaineen.

”Alle minuutti palon sytyttämisen jälkeen yksiöön muodostui niin kova ylipaine, ettei kolme miestä pystynyt työntämään sisäänpäin aukeavaa väliovea auki. Ilmiö saatiin onnistumaan kahdesti”, Mika Lankinen kertoo. Hän kysyykin, että voisiko tässä olla syy, kun ihminen tuupertuu huoneistonsa välioven taakse sisäpuolelle.

Ylipaine tasaantui huoneistossa molemmilla kerroilla minuutissa ilmiön ilmaantumisen jälkeen. Paineella oli purkautumisreittinään avoin keittiön tuuletusikkuna, ilmanvaihdon hormit ja asunnon epätiiveydet.

pelastustieto
marraskuu 2014

www.pelastustieto.fi

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy