Alkusammuttamisesta apua lähes 90 % tulipaloista
Koneiden ja laitteiden käyttö sekä ruoanlaitto ilman valvontaa, alkusammutustaitojen ja -välineiden puute sekä palon nopea eteneminen keskeisimpiä syitä, miksi alkusammutusta ei yritetty.
Alkusammuttamista ei kuitenkaan yritetä kuin kolmanneksessa paloista.
Vuosina 2012–2013 alkusammuttamista yritettiin noin kolmanneksessa tulipaloista. Sammutusta on yritetty sitä useammin, mitä harvempaan asuttu alue ja mitä pidempään palokunnan saapumiseen menisi. Eniten kehitettävää on roska-astia- ja muissa paloissa, joista vain 20 % yritettiin paloa. Tämä edellyttää välineitä, joka kestää myös ulkosäilytystä kuten sammutuspeitteitä ja kannellisia roska-astioita.
”Avain onnistuneeseen alkusammuttamiseen on sammutusvälineiden sijoittamisella näkyville paikoille ja niiden harjoitellussa käytössä”, muistuttaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.
Alkusammutuskoulutuksen suorittaa vuosittain 200 000 henkilöä, ja koulutusta tarjoaa yli 1 600 kouluttajaa ml. pelastuslaitokset. Alkusammutuskonseptin AS1 mukainen koulutus täyttää pelastusalalla määritellyt laatukriteerit.
”Syttymissyytilastojen perusteella alkusammutusvälineet kannattaa sijoittaa lähelle koneita ja sähkölaitteita, omakotitaloissa myös tulisijan lähelle ja kerrostaloissa keittiöön”, kertoo Suomen Palopäällystöliiton kehittämispäällikkö Sami Häkkinen.
Rakennuspaloissa on yleisempää, että ihmisiä ei ole paikalla kuin se, että alkusammutusväline puuttuu.
”Koneiden, sähkölaitteiden ja ruoanlaiton kanssa on tärkeää, ettei niitä jätä valvomattomiin olosuhteisiin”, Häkkinen jatkaa.
Alkusammutusvälineet puuttuivat joka kolmannessa tapauksessa. Yli puolessa liikennevälinepaloista ensisijainen syy oli välineiden puute. Myös autoissa on siis syytä pitää pientä sammutinta mukana. Rakennuspalot etenevät hyvin nopeasti ja olosuhteet heikkenevät kymmenissä sekunneissa. Kolmanneksessa rakennuspaloista palo oli ehtinyt kehittyä liian suureksi ennen alkusammuttamisen yrittämistä.
Lähes 60 % rakennuspaloista alkusammutus sammutti palon ja 30 % tapauksista alkusammutus rajoitti paloa. Samoin muissa tulipalotyypeissä alkusammutuksella rajoitettiin ja sammutettiin palo 80–90 % tapauksista. Yleisin alkusammutusväline oli jauhesammutin. Mökillä, maastossa ja kotona ämpäri on myös yksi parhaista ja käytetyimmistä alkusammutusvälineistä.
”Alkusammutuksella saadaan lähes aina vähintään hillittyä paloa. Tärkeintä paloissa on kuitenkin turvallinen poistuminen.” toteaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen. ”Roska-astiapaloissa lumi on monesti parhaiten saatavilla oleva alkusammutusväline”, hän jatkaa.
Lisätietoja alkusammuttamisesta antavat mielellään:
Ari Keijonen
toiminnanjohtaja
Suomen Palopäällystöliitto
040 588 4112
Sami Häkkinen
kehittämispäällikkö
Suomen Palopäällystöliitto
040 549 2112
TARJOUSPYYNNÖT
tarjous@stravent.fi |
---|
Ota yhteys, niin asiantuntijamme kertovat tarkemmin tuotteidemme tutkimustuloksista ja teknisistä ominaisuuksista!
Lisasta on nyt saatavilla kaksi täysin uutta tehotyyppiä: 33 ja 44. Nämä uutuudet täydentävät Lisan jo valmiiksi monipuolista tuoteperhettä, tehden siitä entistä paremman valinnan kaikkiin lämmitystarpeisiin.
Vaivaako kosteus? Uhkaako jäätyminen? Hallitsemattomalla kosteudella voi olla suuri vaikutus tuotteiden laatuun, energiankulutukseen sekä kokonaisvaltaiseen liiketoimintaan.
Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!
webinaareja |
---|