FI EN SE

Uutta tekniikkaa paloturvallisuuden lisäämiseen


18.10.2013
Artikkelit
Stravent

Puhaltimet yhdessä takaisinvirtaussuojan kanssa estävät tulipalon palokaasujen leviämisen ilmanvaihdon kautta. Tämä Suomessa vielä uusi tekniikka on käytössä Ruotsissa mm. Karoliinisessa sairaalassa ja 120 metriä korkeassa 300 huoneen Victoria Tower –hotellissa.

Tulipaloissa suurimmat henkilövahingot aiheutuvat savun leviämisestä rakennuksen sisällä. Savunpoistojärjestelmän toimivuus on siten iso turvallisuustekijä. Kuitenkin Inspectan viime keväänä tekemässä tarkastuksessa viidesosassa järjestelmistä oli vakavia puutteita ja peräti 85 prosentissa eri asteisia puutteita. Suomessa on totuttu siihen, että palon syttyessä puhaltimet sammutetaan ja palopellit suljetaan.

Stravent Oy:n Suomessa markkinoimassa uudessa järjestelmässä poistoilmapuhaltimet ovat kuitenkin käynnissä koko ajan palokunnan tuloon asti. Samanaikaisesti tuloilmakanavien takaisinvirtaus palon aiheuttaman ylipaineen vuoksi estetään järjestelmään kuuluvalla patentoidulla, VTT:n sertifioimalla Basic takaisinvirtaussuojalla. Se toimii palopaineen perusteella.

Lisäaikaa pelastautumiseen

– Järjestelmä estää tilan palopaineen nousun ja näin myös savukaasujen leviämisen tuuletuskanavien kautta tai rakenteiden läpi. Suurin osa palokaasuistahan leviää perinteisiä menetelmiä käyttäen tuloilmakanavien kautta. Järjestelmässämme tämä estetään takaisinvirtaussuojalla. Menetelmämme antaa ihmisille lähes minuutin lisäaikaa poistua, sillä puhaltimet vievät palokaasuja koko ajan pois palotilasta. Lisäksi järjestelmä on omatoiminen, ei sisällä liikkuvia osia eikä sitä liitetä mihinkään sähköiseen valvontajärjestelmään. Näin se on käyttöturvallinen sekä kustannustehokas palosuoja. Myös huollon tarve muihin menetelmiin verrat- tuna on vähäisempi, korostaa Stravent Oy:n toimitusjohtaja Timo Karkulahti.

Menetelmää käytettäessä myös pelastusmiesten työ helpottuu, sillä vähäisempi määrä palokaasuja parantaa näkyvyyttä ja pienempi palopaine vähentää räjähtävän palamisen riskiä. Hyviä kohteita järjestelmän käyttöönotolle ovat erityisesti kerrostalot, hotellit ja hoivakodit. Ruotsissa menetelmä on ollut käytössä jo kahdeksan vuotta. Suomessa ensimmäinen käyttöönottaja on ahvenanmaalainen hotelli Pommern, joka 73 huonetta käsittävän laajennusosan palokaasujen leviäminen on estetty käyvin puhaltimin ja Basic –takaisinvirtaussuojalla.

Victoria Tower hotelli Tukholmassa

Tukholmassa sijaitsevassa 34-kerroksisessa Victoria Tower –hotellissa käytetään Basic-takaisinvirtaussuojaa sekä käyviä poistoilmapuhaltimia.

 

Stravent Oy on lähes 30-vuotias täyden palvelun ilmastointiratkaisujen toimittaja, joka auttaa kiinteistönomistajia toimimaan alati tiukentuvien ympäristövaatimusten mukaan. Yritys valmistaa, maahantuo ja markkinoi energiataloudellisia, äänettömiä ja vedottomia ilmastointijärjestelmiä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Ota yhteyttä

Timo Karkulahti
Stravent Oy
Olarinluoma 7 | 02200 Espoo
p. (09) 4241 3630 | www.stravent.fi


Lähde: Talouselämä -lehti 18.10.2013

23.04.2024

Hagabin Basic 4 -takaisinvirtaussuojalle löytyy nyt EPD-ympäristöseloste!

12.09.2023

Lyngsonin paneeliradiaattoreille ja Lisa-konvektorille löytyy nyt EPD-ympäristöselosteet!

09.06.2023

Stravent toimittaa Helsingin Aleksanterinkatu 40:ssä sijaitsevaan saneerattavaan hotellikiinteistöön 142 kpl Vasatherm Visper -puhallinkonvektoreita. Toimitukset alkavat kesällä 2023.

Suomen_vahvimmat_2024
Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Sisäilmayhdistys
Satanolla Oy