FI EN SE

Häpeä sille, joka antaa periksi...


26.09.2013
Palosuojaus
Stravent
Stravent Oy:n toimitusjohtaja Timo Karkulahden mielestä Stravent Oy:n tapa käyttää puhaltimia yhdessä takaisinvirtaussuojan kanssa on erinomainen menetelmä palokaasujen leviämisen estämiseen ilmanvaihdon kautta.

Timo KarkulahtiTämä menetelmä on varsin tuntematon täällä Suomessa, jossa palosuoja suunnitellaan yleensä sammutettujen puhaltimien, tukahduttamisen ja palopeltien ympärille. Tästä syystä Karkulahti työntekijöineen on kevään jälkeen vieraillut ministeriöissä sekä paloviranomaisten ja konsulttien luona kertomassa puhaltimien käytön eduista. – Vastaanotto on ollut pääosin positiivinen, mutta tiedämme, että on vaikeaa muuttaa jotain, joka on aina tehty tietyllä tavalla, olemassa olevien normien mukaan. Olemme kuitenkin istuttaneet ajatuksen siemenen, joka on alkanut kasvaa. – Toivon, että se on laskeutunut hedelmälliseen maaperään.

- Takaisinvirtaussuoja BASIC, Suomessa VTT:n sertifioima, on patentoitu tuote, joka perustuu palon luonnolliselle etenemiselle. Suoja on osa järjestelmäajattelua, jossa puhaltimet ovat käytössä, ja jonka tarkoitus on estää tuloilmakanavien takaisinvirtausta palon yhteydessä. Järjestelmä on omatoiminen, ei sisällä liikkuvia osia, eikä sitä ei liitetä mihinkään sähköiseen valvontajärjestelmään. Tämä tekee tuotteesta erittäin käyttöturvallisen ja kustannustehokkaan palosuojan. Hyviä kohteita ovat erityisesti kerrostalot, hotellit ja vanhainkodit, sanoo Karkulahti. Tekniikkaa on käytetty jo yli kahdeksan vuoden ajan Ruotsissa. Käyttäjiin lukeutuu Pohjoismaiden suurin sairaala, Karoliininen sairaala ja 120 metriä korkea Victoria Tower – hotelli, jossa on 300 huonetta. Näissä kohteissa on todettu, että turvallisuus on tärkeintä. Myös hotelliketju Marriot, jota pidetään maailman turvallisimpana hotelliketjuna, hyödyntää Tukholmassa meidän malliamme tuulettimien käytöstä takaisinvirtaussuojan kanssa. Amerikkalaisia virkamiehiä ja suuryritysten työntekijöitä kehotetaan yöpymään Marriot -ketjun hotelleissa, juuri hotellien turvallisuuden vuoksi. Marriot -ketjun hotellissa on sattunut huonepalo viimeksi vuonna 1956.

Savustuslaatikko

- Palokaasujen leviämisen estäminen puhaltimet sammuttamalla sekä palopeltejä ja tukahduttimia käyttäen on Timo Karkulahden mukaan valitettavaa. – Mitä vanhainkodissa tai hotellissa tapahtuu, kun tuulettimet sammutetaan ja pellit suljetaan, jotta palokaasut eivät leviäisi? Palopaine levittää palokaasut huoneesta toiseen. Viereisissä huoneissa olevat altistuvat vaarallisille palokaasuille ja pahimmissa tapauksissa menehtyvät. Palokaasujen leviäminen tapahtuu tuuletuskanavien, läpivientien ja rakennelmien kautta.  Selkeästi tämä korostuu erityisesti uusissa rakennuksissa. Tiiviimmät talot, paksummat seinät ja paremmat ikkunat kasvattavat palopainetta, ja koko kerros muuttuu savustuslaatikoksi. Silloin eivät vahingoitu vain palavassa tilassa olevat, vaan myös viereisissä huoneissa olevat. Vastaavissa tilanteissa meidän mallimme, jossa puhaltimet ovat käytössä ja takaisinvirtaus estetty, parantaa turvaa. Puhaltimet vievät koko ajan palokaasuja pois ja ihmisillä on lähes minuutti enemmän aikaa poistua käytävistä. Lisäksi viereisessä huoneessa oleva vanhuksella tai hotellivieraalla on parempi mahdollisuus selvitä, jos hän ei ole päässyt ulos, vaan on jäänyt huoneeseensa ja asettunut lattialle, koska ilmanvaihto toimii ja vähentää tehokkaasti palokaasuja. Palomiesten mukaan pienempi palopaine on hyvää savunhallintaa. – Sisään on helpompi päästä, kun palopaine ei nouse ja räjähtävän palamisen riski minimoidaan.

- Timo Karkulahti uskoo, että nyt lähestytään aikaa, jolloin viranomaiset ja konsultit ymmärtävät mitä tuulettimien käyttö tarkoittaa. – Kohderyhmiämme kouluttaessamme käyttämämme argumentit ja tiedot puhuvat puolestaan. Meillä on oikeus tehdä toiminnallisia mitoituksia tuotteidemme osalta. Rakennusmääräykset vaativat vain, että IV -järjestelmä tulee suunnitella siten, että palokaasut eivät pääse leviämään niiden kautta.

- Useissa asiakastilaisuuksissamme asiakkaat vain kuuntelevat. Varattu aika ylitetään ja jälkeenpäin saamme kiitoksia puhelimitse tai sähköpostitse. Kertomamme saa ihmiset ajattelemaan, sanoo Karkulahti tyytyväisenä.

Teksti ja kuvat: Börje Takolander (VVS-lehti, numero 3/2013)

Stravent Oy
Piispantilankuja 4
02240 Espoo
(09) 4241 3630
Satanolla Oy