Suomi English version Estonia Swedish Swedish
25.03.2009

Suomalaisella ilmanvaihtoteknologialla huomattavia energiasäästöjä


Stravent Oy toimittaa Deutsche Bankille Ilmastointijärjestelmän

Ilmastointiratkaisujen valmistaja Stravent Oy toimittaa Deutsche Bankin Frankfurtin keskustassa sijaitsevaan kahteen pilvenpiirtäjään ilmastointijärjestelmän. Kaupan arvo on yli 300 000 € ja toimitukset tapahtuvat vuoden 2009 syyskuuhun mennessä.

Rakennusten yhteensä 58 toimistokerrokseen asennettaan yli 3 000 Stravent S-11 - kerrostavan ilmanvaihdon tuloilman päätelaitetta.

Straventin laitteet olivat koekäytössä Frankfurtissa kesällä 2008 rakennuksen yhdessä kerroksessa. Syksyllä 2008 tehdyissä mittauksissa Stravent-tekniikka osoittautui tehokkaaksi ratkaisuksi saneerattavissa tiloissa, joissa rajallinen tila voitiin hyödyntää tehokkaasti ja taata energiatehokkuuden lisäksi henkilöstölle miellyttävät työskentelyolosuhteet. 

Kerrostavan ilmanvaihdon avulla voidaan säästää huomattavasti puhallin- ja lämmitysenergiaa verrattuna perinteiseen sekoittavaan ilmanvaihtoon. Energiansäästön lisäksi raikas ja vedoton sisäilma parantaa työviihtyvyyttä ja vähentää poissaoloja.

Olemme kehittäneet Suomessa kerrostavan ilmanvaihdon tekniikkaa vuodesta 2000 lähtien ja olemme aktiivisesti mukana kansainvälisissä tutkimushankkeissa, toimitusjohtaja Timo Karkulahti kertoo.

Tällä hetkellä Straventin myynnistä jo 20 % menee vientiin. Uskon, että kerrostava ilmanvaihtotekniikka yleistyy nopeasti, sillä sen avulla voidaan saada aikaan merkittäviä energiansäästöjä kiinteistöissä, jopa 50 % ilmanvaihdon osalta, Karkulahti sanoo.

Straventin tavoitteena on kasvaa merkittäväksi toimijaksi ilmanvaihdon päätelaitteiden markkinoilla Euroopassa. Tällä hetkellä tuotteita viedään jo Ruotsiin, Italiaan, Englantiin, Sveitsiin, Tanskaan ja Viroon.

Stravent-kerrostava ilmanvaihto

Kerrostavaa ilmanvaihtoa käytettäessä tuloilma puhalletaan oviseinän kattokulmaan asennetusta päätelaitteesta alaviistoon huoneen seinälle. Lattian kohdatessaan ilma kääntyy ja virtaa huoneen oleskelualueelle. Siinä tuuletusilmavirta yhtyy ihmisestä ja muista lämmönlähteistä luonnollisesti nouseviin lämpimiin ilmavirtauksiin ja tehostaa niitä.

Kerrostavan ilmanvaihdon edut tuntuvat nopeasti. Ilma raikastuu ja sen laatu paranee ratkaisevasti, koska valtaosa likaisesta ilmasta kerrostuu huoneen yläosaan. Työvireys paranee ja oireilu, epäviihtyvyys ja sairauspoissaolot vähenevät. Ilmanvaihto on vedoton.

Teknologia palkittiin vuonna 2006 Tuottava idea 2006 kilpailussa.

menestyja